Ej i samarbete med

DN hyllas för banbrytande reportage

Reportaget ”Råttan är stor” har prisats av journalister och kulturkännare världen över. 

I tisdags publicerade DN den omskakande berättelsen om en riktigt stor råtta i en lägenhet. Nu hyllas reportaget ”Råttan är stor” av journalister och tidningsälskare över hela världen.

– Det rör sig om en helt ny sorts journalistik, säger medievetaren Colin McRae.

Det mytomspunna reportaget.

Genomslaget lät sig inte vänta. Bara minuter efter att artikeln gått i tryck tog flera av världens stora tidningsredaktioner till sociala medier för att uttrycka avund såväl som djup respekt. I vissa delar av Europa rapporteras det om att spontana folkfester brutit ut i samband med artikelns internationella spridning. Till och med USA:s president Barrack Obama har kommenterat DN:s fullträff.

”Wow, what a big rat!” kan man läsa på presidentens Twitterkonto.

Under onsdagen, just som uppståndelsen såg ut att börja lägga sig, gick Bonnier ut med ett oväntat besked – råttan har redan nu utsetts till vinnare av Stora Journalistpriset.

”I ett stagnerat medieklimat kommer DN med någonting helt nytt – en stor råtta,” skriver juryns ordförande Jonas Bonnier på prisets hemsida.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger sig vara positivt överraskad av den stora uppmärksamhet som reportaget har fått, men menar att han aldrig tvivlade på uppläggets kvalitet.

– Så fort jag såg bilden visste jag att det rörde sig om ett scoop. Råttan är stor och svinäcklig, säger han till Bandybarens utsända.

Den som vill ha mer av råttan får hålla sig till helgen, då hela söndagsbilagan kommer att ägnas åt den fantastiska gnagaren.